W Zespole Szkół nr 1 w Miechowie
Moda na zdrową żywność
W Zespole Szkół nr 1 w Miechowie odbyło się forum dotyczące zdrowego stylu życia pod hasłem „Zdrowe pokolenie to modne pokolenie”. Wzięło w nim udział ponad 400 osób, byli wśród nich samorządowcy, pedagodzy, uczniowie i lokalni przedsiębiorcy.
W programie przewidziane były dwa wykłady tematyczne przedstawicieli Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie. Jako pierwszy z referatem pt. „Żywność wygodna” wystąpił dr inż. Sławomir Pietrzyk pracujący na co dzień w Katedrze Analizy i Oceny Jakości Żywności UR. Mówił on m.in. o rosnącym popycie na żywność „wygodną”, która jest otrzymywana w wyniku przetwarzania surowców, a to nadaje pożądaną trwałość i umożliwia szybkie ich przygotowanie. Do tej żywności zaliczane są wszelkiego rodzaju przekąski i fast foody. Metody jakie są wykorzystywane w procesie utrwalania żywności to chłodzenie, mrożenie, pasteryzacja i sterylizacja. Popyt na tę żywność kształtuje niezwykle szybki tryb życia współczesnych ludzi. Oprócz tego żywność wygodna przeznaczona jest dla danych grup społecznych, np. płatki śniadaniowe dla dziec.
Druga część forum odbyła się w filii szkoły przy ul. Sobieskiego 8, gdzie miały miejsce prezentacje masażu relaksacyjnego, kosmetycznego, sportowego oraz obliczanie Wskaźnika Masy Ciała (BMI). Dużym zainteresowaniem cieszyła się ekspozycja zdrowych i szkodliwych produktów żywnościowych. Na każdego uczestnika forum czekały jednak tylko smakowite i zdrowe przekąski…
Więcej w Wieściach Miechowskich.